Het project Relaxte Routes

Wat betekent ouder worden voor deelname aan het verkeer als fietser? En wat betekent de groeiende groep oudere fietsers voor de praktijk van wegbeheerders? In het project Relaxte Route versterken we de deskundigheid van uw organisatie met de ervaring van oudere fietsers. We brengen mogelijkheden voor concrete verbeteringen in beeld en zorgen dat ‘senior proof’ meer tussen de oren komt in de organisatie.

Het idee

Een Relaxte Route is een ‘geen-haast-route’, weg van de drukke wegen en fietspaden, zo veel mogelijk langs groen, water of stedelijk schoon en op detailniveau op topkwaliteit. Dus met een veilige en heldere inrichting, voldoende ruimte, geen gevaarlijke paaltjes en nare randjes. Een fijne route voor senioren met zo min mogelijk moeilijke manoeuvres. Zonder het een seniorenroute te noemen want dan haken veel mensen af.

Het project Relaxte Routes

  1. Samen met de doelgroep – Wij zoeken samen met de doelgroep naar routes waar het relatief relaxed fietsen is.
  2. Senior-proof – Rustige routes analyseren we op ‘senior-proof’ en we doen voorstellen voor aanpassingen.
  3. Gedrag en infra – We kijken naar de infra, maar we kijken ook mét de doelgroep hoe we uitdagende verkeersituaties het beste kunnen passeren.
  4. Senior-proof in gemeentelijke organisatie – De resultaten geven concrete handvatten over senior-proof voor ontwerpers en beleidsmakers

Waarom?

Fietsen helpt. Fietsen helpt ouderen bewegen, fietsen helpt ouderen mobiel te zijn. Fietsen geeft letterlijk meer bewegingsvrijheid. En daarmee draagt het bij aan de gezondheid en de kwaliteit van leven van mensen. Veel gemeenten onderschrijven dit van harte. Met het project Relaxte Routes kijken we vanuit het perspectief van ouderen naar fietsroutes. En bieden we concrete aanknopingspunten om het beter te maken voor oudere fietsers.

Doortrappen

Relaxte Routes sluit goed aan bij Doortrappen [link Doortrappen.nl], het programma van het ministerie van I en M om mensen zo lang mogelijk, veilig te laten fietsen. Met de keuze voor een relaxte route kan fietsen aangenamer en veiliger worden. Vanuit ditzelfde idee zijn in Friesland Doortraproutes ontwikkeld, recreatieve rondjes van 20-25 kilometer over routes die relatief senior-proof zijn.